Znamka Jeep® razkrila načrte za globalno vodstvo v elektrifikaciji SUV vozil

14 September 2022

  • Znamka Jeep® je razkrila naslednjo fazo k popolni elektrifikaciji vozil, s katero želi postati vodilni svetovni proizvajalec vozil SUV brez izpustov.
  • Znamka bo do leta 2025 v Severni Ameriki in Evropi predstavila štiri popolnoma električne modele.
  • Elektrificirane različice za vse modele v ZDA, vključno z vozili Wagoneer 4xe.
  • Do leta 2030 bodo električna vozila (BEV) predstavljala 50 % prodaje v ZDA in 100 % prodaje v Evropi.
  • Znamka premierno predstavlja dva povsem nova, popolnoma električna globalna modela.
  • Jeep Avenger, prvi popolnoma električni SUV znamke Jeep, namenjen prodaji v Evropi, bo predstavljen 17. oktobra na avtomobilskem salonu v Parizu.

Znamka Jeep® je najavila celovit načrt za naslednjo generacijo popolnoma električnih vozil 4xe kot del trajnostne preobrazbe, s katero želi postati vodilna znamka elektrificiranih SUV vozil na svetu.

Načrt, ki je bil prvič predstavljen na YouTube kanalu znamke Jeep (www.youtube.com/thejeepchannel), napoveduje štiri popolnoma električne SUV-je v Severni Ameriki in Evropi do konca leta 2025. Kot del celostnega načrta bodo popolnoma električni modeli do leta 2030 predstavljali 50 % prodaje znamke Jeep v ZDA in 100 % prodaje v Evropi. Načrt podpira cilj doseči nič emisij ogljika, ki si ga je zastavilo podjetje Stellantis v dolgoročnem strateškem načrtu Dare Forward 2030.

»Na krilih uspeha elektrificiranih vozil 4xe v Severni Ameriki in Evropi smo zasnovali in razvili najzmogljivejše in trajnostne SUV-je znamke Jeep do danes, s katerimi želimo postati vodilna znamka brezemisijskih vozil SUV na svetu,« je povedal Christian Meunier, izvršni direktor znamke Jeep. »To je v prihodnost usmerjena strategija, s katero bomo pripomogli, da bodo milijoni navdušencev nad vozili Jeep še naprej imeli planet, ki ga bodo lahko raziskovali, ohranjali in varovali. Elektrifikacija je odlična za našo znamko, saj z njo postajamo zmogljivejši, razburljivejši, bolj trajnostni in zabavni.«

Jeep je razkril prve slike dveh popolnoma električnih SUV vozil – popolnoma novega modela Jeep Recon in povsem novega modela Wagoneer z oznako Wagoneer S –, ki bosta na voljo v Severni Ameriki in drugje po svetu, ter potrdil prihod povsem novega in popolnoma električnega modela Jeep Avenger na evropski trg v začetku prihodnjega leta.

Elektrificirana ponudba znamke Jeep v Severni Ameriki

Na osnovi uspešnega modela Jeep Wrangler 4xe, najbolje prodajanega priključnega hibrida (PHEV) v ZDA, ter nedavno predstavljenega modela Grand Cherokee 4xe, znamka razvija celostno paleto elektrificiranih modelov, razvitih posebej za izboljšanje legendarnih zmogljivosti znamke in razširitev njenega dosega v Severni Ameriki.

»Z nenehno širitvijo tehnologije 4xe v celotno ponudbo, na novo definiramo svobodo in pustolovščine – na način, kot jih lahko določa le znamka Jeep,« je povedal Jim Morrison, vodja znamke Jeep za Severno Ameriko. »Do konca leta 2025 bo naša celotna ponudba elektrificirana, vključno s štirimi popolnoma električnimi vozili, ki prihajajo na trg.«

Ta načrt elektrifikacije bo tudi razširil ponudbo modela Wagoneer. Znamka bo predstavila povsem novi in popolnoma električni model Wagoneer v premijskem segmentu srednje velikih SUV vozil. V razredu velikih SUV vozil bodo modeli Wagoneer ponujali pogonske sklope, ki bodo omogočali približno 800 km skupnega dosega.

Do leta 2030 bo znamka Jeep ponujala celoten razpon novih baterijskih električnih vozil (BEV), s čimer se bo uveljavila kot vodilna med SUV vozili – glede števila modelov, prisotnosti v segmentu in obsegu prodaje. Posledično bo 50 % vseh prodanih vozil Jeep v ZDA, popolnoma električnih.

Popolnoma novi Jeep Recon: 100 % Jeep; 100 % brez emisij

Jeep Recon je eden izmed prvih popolnoma električnih SUV vozil, ki bodo na voljo v Severni Ameriki.

Ta popolnoma nov model je namenjen vsem, ki bi se na ekstremne dogodivščine radi podali v skoraj popolni tišini z vzdržljivim, popolnoma električnim vozilom.

Jeep Recon je zasnovan kot 100 % Jeep s štirikolesnim pogonom in 100 % brez emisij. Na voljo bo  izključno kot BEV in bo izboljšal dogodivščino po brezpotjih:

  • s sistemom za upravljanje oprijema Jeep Selec-Terrain, ki vozilu daje pravo zmogljivost za vožnjo po brezpotjih, s tehnologijo e-locker, z zaščito podvozja, vlečno kljuko in s posebnimi terenskimi pnevmatikami,
  • pristnim Jeep doživetjem vožnje z odprto streho, s snemljivimi vrati in stekli,
  • s sistemom Uconnect zadnje generacije, vključno s podrobnimi potovalnimi vodniki za vožnjo po

»Povsem novi in popolnoma električni Jeep Recon lahko premaga zahtevno traso Rubicon Trail, eno izmed najtežavnejših poti v ZDA, ter doseže konec poti z dovolj dosega za vožnjo do mesta za polnjenje,« pravi Christian Meunier.

Ta globalni SUV bo javnosti predstavljen naslednje leto, proizvodnja pa bo stekla v Severni Ameriki leta 2024. Jeep Recon bo naprodaj na večjih trgih po svetu, vključno z Evropo.

Povsem novi in popolnoma električni Wagoneer – vrh ameriške premijske ponudbe

Družina Wagoneer se bo prav tako povečala s povsem novim modelom. Popolnoma novo električno vozilo z razvojnim imenom Wagoneer S bo okrepilo prisotnost znamke v segmentu premijskih SUV vozil s svojo edinstveno, elegantno in aerodinamično obliko.

Ta povsem novi in popolnoma električni SUV bo na voljo izključno kot BEV s ciljnim dosegom 650 km z enim polnjenjem, 441 kW moči (600 KM) in s pospeškom okrog 3,5 sekunde od 0 do 100 km/h.

Oblikovan je z ozirom na aerodinamično učinkovitost – zunanjost zaznamuje značilna maska z LED  osvetlitvijo v kombinaciji s pokončnim ikoničnim bočnim videzom Wagoneerja.

»Naše stranke bomo navdušili s premijskim in visoko učinkovitim SUV vozilom, ki je bogato opremljen s tehnologijo in izdelan iz visokokakovostnih materialov, s štirikolesnim pogonom, izjemno zmogljiv, s hitrimi pospeški in z dosegom 650 km z enim polnjenjem,« je dodal Meunier.

Popolnoma novi električni Wagoneer bo prav tako predstavljen prihodnje leto, proizvodnja pa se bo v Severni Ameriki začela leta 2024. 

Povsem novi Jeep Avenger, prvi popolnoma električni SUV znamke Jeep, bo prispel v Evropo leta 2023

Znamka Jeep je v Evropi, predvsem v Nemčiji in Franciji, že naredila velik premik k elektrifikaciji SUV vozil. Do konca leta bo na skoraj vseh evropskih trgih ponudba SUV vozil znamke Jeep 100-odstotno elektrificirana.

Nedavno razkrit plan elektrifikacije znamke Jeep temelji na vozilih 4xe in razvija ponudbo zmogljivih, popolnoma električnih vozil, ki so zasnovana in po velikosti primerna za evropski trg. Znamka bo v najbolj pogostih segmentih v Evropi do leta 2025 predstavila štiri brezemisijska vozila. Zaradi visokega povpraševanja bodo vsa vozila Jeep, ki bodo na voljo v regiji, od leta 2030 izključno na električni pogon.

Prvi model iz te ponudbe bo povsem novi in popolnoma električni Jeep Avenger. To je kompaktni SUV, ki je bil predstavljen v začetku tega leta kot del dolgoročnega načrta Dare Forward podjetja Stellantis.

Popolnoma novi Jeep Avenger, ki bo na voljo evropskemu in nekaterim drugim trgom, (Japonska in Južna Koreja), bo pozicioniran nižje od modela Jeep Renegade ter bo proizveden v visoko zmogljivi tovarni Tychy na Poljskem.

Novi električni Jeep Avenger s ciljnim dosegom 400 kilometrov, se bo ponašal z impresivno oddaljenostjo od tal ter izjemnim vstopnim in prehodnim kotom v segmentu, obenem pa bo ponujal moderno in tehnološko napredno notranjost z veliko prostora za potnike in prtljago.

»Popolnoma novi Avenger bo imel zmogljivosti znamke Jeep, ki so primerne za evropski trg,« pravi Antonella Bruno, vodja Jeep Europe pri družbi Stellantis. »Ta sodoben, zabaven in privlačen SUV bo pritegnil vse večje številu kupcev, ki iščejo zmogljivo, kompaktno, sodobno in popolnoma električno alternativo trenutni ponudbi znamke Jeep.«

Jeep Avenger bo javnosti predstavljen 17. oktobra na avtomobilskem salonu v Parizu. V prodajne salone  pa bo  prispel v začetku leta 2023.

4xe je novi 4×4

Znamka Jeep nadaljuje s širitvijo svoje ponudbe 4xe po svetu in s tem svoje legendarne zmogljivosti 4×4 izboljšuje z uporabo elektrifikacije in tehnologije. Medtem ko se podrobnosti trenutnega načrta osredotočajo na Severno Ameriko in Evropo, bodo natančnejši načrti za preostala ozemlja razkriti kasneje.

»Danes smo delili le kratek vpogled v novo ponudbo popolnoma električnih športnih terenskih vozil ter ponudili oprijemljiv dokaz, kaj prihaja v naslednjih 24 mesecih in zakaj pravimo, da je 4xe novi 4×4,« je ob razkritju načrtov povedal Meunier. »Ta mogočna kombinacija oblike Jeep, legendarnih zmogljivosti 4×4 in elektrifikacije bo preoblikovala trg SUV vozil ter omogočila strankam v več državah in v več segmentih, da se nam pridružijo na naši poti proti brezemisijski svobodi.«

Znamka Jeep

Jeep je znamka vozil z več kot 80-letno legendarno tradicijo, ki prinaša zmogljivosti, izdelavo in vsestranskost, ki jo ljubitelji SUV vozil cenijo pri svojih potovanjih. Znamka Jeep vabi, da živite življenje s polnimi pljuči, saj ponuja široko ponudbo vozil, ki lastnikom zagotavljajo občutek varnosti za samozavestno premagovanje vseh poti. Modelno paleto Jeep trenutno sestavljajo Cherokee, Compass, Gladiator, Grand Cherokee, Renegade in Wrangler. Legendarne terenske zmogljivosti vozil znamke Jeep so z uporabo elektrifikacije še izboljšane – v skladu z vizijo znamke o doseganju svobode brez emisij spreminjajo 4xe v novodobni 4×4.