Renegade 4xe in Compass 4xe: prva priključna hibrida znamke Jeep®

21 July 2020

  • Nova Renegade 4xe in Compass 4xe sta prva elektrificirana modela znamke Jeep v regiji EMEA.
  • Zahvaljujoč priključni hibridni tehnologiji oba SUV modela Jeep 4xe orjeta ledino na področju »zelene« revolucije znamke v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki.
  • Z novima modeloma 4xe je prihodnost znamke Jeep povezana, električna, vznemirljiva in nosi oznako »narejeno v Italiji«: globalni izziv, ki se začenja v Evropi.
  • Modela Jeep 4xe sta na voljo v treh nivojih opreme, »Limited«, »S« in »Trailhawk«, z motorjema z močjo 139 kW (190 KM) ali 176 kW (240 KM), opremljena s številnimi tehnološkimi in varnostnimi rešitvami, ekskluzivnimi funkcijami za e-vožnjo ter možnostmi polnjenja na javnih polnilnih postajah ali na domači polnilnici easyWallbox.
  • Prva vozila na slovenskem trgu pričakujemo v zadnji četrtini leta. Prednaročila so v prodajni mreži že mogoča.

 

Elektrifikacija je pomemben korak v razvoju znamke Jeep in predstavlja njeno zavezo postati ena vodilnih znamk na področju sodobnih, okolju prijaznih tehnologij, obenem pa ohranja svoje najpomembnejše vrednote: pustolovščino, pristnost, svobodo in strast. Nova modela 4xe prinašata višje zmogljivosti in vozno dinamiko, kot katerikoli Jeep Renegade ali Compass doslej. Dejansko se lahko »pripeljeta kamorkoli in zmoreta karkoli«, v skladu s sloganom »Go anywhere, do anything«. Oba modela sta hkrati kot nalašč za vsakodnevno vožnjo po mestu. Za volanom modelov Jeep Renegade in Jeep Compass 4xe je vožnja lahkotna in sproščena, Jeepove legendarne terenske zmogljivosti pri vožnji po brezpotjih pa izražajo ravnovesje med užitkom v vožnji in spoštovanjem okolja.

Jeep Renegade in Jeep Compass 4xe PHEV: »zelena« moč in doseg

Jeep Renegade 4xe in Compass 4xe PHEV predstavljata brezkompromisno hibridno rešitev v kombinaciji z neprekosljivimi tehnološkimi lastnostmi vseh SUV vozil znamke Jeep, kar zmogljivost dviga na višjo raven. To so dosegli z najnaprednejšo tehnologijo, ki prinaša večjo zmogljivost (do 176 kW (240 KM)), izboljšano varnost (štirikolesni pogon je vedno na voljo) in majhen vpliv na okolje (manj kot 50 g CO2 na kilometer v hibridnem načinu*). Oba modela združujeta 1,3-litrski bencinski motor s turbopolnilnikom in električni motor na zadnji osi. Napaja ga napaja 11,4-kWh baterija, ki jo je mogoče polniti med vožnjo ali na zunanji električni polnilnici: doma v običajni stenski vtičnici, na učinkoviti lastni polnilnici easyWallbox ali naprednejšem modelu Connected Wallbox ali na javni polnilni postaji. Učinkovit 1,3-litrski turbomotor sam zagotavlja 95 kW (130 KM) ali 132 kW (180 KM) moči, električni motor pa še dodatnih 44 kW (60 KM), kar skupaj pomeni 139 kW (190 KM) (različica »Limited«) ali 176 kW (240 KM) moči (različici »Trailhawk« in »S«). Električni motor proizvede 250 Nm navora, bencinski pa 270 Nm. Kombinacija motorja z notranjim izgorevanjem in električne enote zagotavlja zmogljivost in izjemen užitek v vožnji: pospešek od 0 do 100 km/h v približno 7,5 sekunde ter najvišjo hitrost 130 km/h v popolnoma električnem načinu in do 200 km/h v hibridnem načinu. Izjemna odzivnost in gladek prenos zagotavljata edinstveno doživetje vožnje.

Oba nova modela Jeep 4xe ponujata tri načine vožnje, ki so posledica sinergije med električnim ter bencinskim motorjem – »Electric«, »Hybrid« in »E-Save«. Način »Electric« je primeren za vožnjo po mestnih središčih, način »Hybrid« zagotavlja najvišjo učinkovitost, v načinu »E-Save« pa varčuje baterijo in jo med vožnjo tudi polni. V izključno električnem načinu* omogočata vožnjo brez emisij in doseg v povprečju 50 km.

Dodatne posebnosti vključujejo določene funkcije za elektrificirano vožnjo, kot so športni način, ki prilagodi prenos moči z motorja, umerjanje krmiljenja in stopalke za plin, da upravljanje avtomobila prilagodi bolj športni vožnji, E-usmerjanje, ki nadzoruje slog vožnje za učinkovitejše upravljanje energije, ter pametno polnjenje, ki omogoča upravljanje polnjenja z radiem Uconnect ali z voznikovim pametnim telefonom.

Oprema vključuje novi 7-palčni  TFT barvni zaslon med merilniki, ki vozniku prikazuje določene informacije o vožnji na elektriko (raven napolnjenosti baterije ter doseg v električnem načinu, načinu vožnje z bencinskim motorjem ali v združenem načinu, odstotek zmogljivosti in ravni polnjenja) ter sistem Uconnect z 8,4-palčnim barvnim zaslonom. Ta je posodobljen z novimi zavihki, kjer sta prikazana pretok moči in zgodovina vožnje, ter na katerih je mogoče nastaviti čas polnjenja in upravljati način »eSave« ter različne nastavitve polnjenja.

Paleta vozil

Novinca v paleti vozil Jeep Renegade 4xe in Jeep Compass 4xe PHEV sta na voljo v treh nivojih  opreme – »Limited«, »S« in »Trailhawk«. Vse vključujejo štirikolesni pogon in 1,3-litrski motor, ki skupaj z električnim motorjem zagotavlja 139 kW (190 KM) ali 176 kW (240 KM) moči (odvisno od nivoja opreme), in novi 6-stopenjski samodejni menjalnik. Številne možnosti prilagajanja ponujajo 18 različnih barvnih konfiguracij za vozila Renegade in 22 za vozila Compass. Barve zunanjosti vključujejo belo Alpine, kovinsko Glacier, kristalno Granite, kovinsko modro Jetset, modro Shade, sivo Sting, rdečo Colorado, črno Carbon in črno Solid ter tri posebne barve za model Renegade – oranžni Bikini in Omaha (obe na voljo pri vseh nivojih opreme, razen »S«) ter zeleno Matt (samo za nivo opreme »Trailhawk«). Izključno za model Compass 4xe so na voljo dodatne tri barve – slonokoščena Ivory s trojnim nanosom, modra Italia in kovinsko zelena Techno. Poleg tega je za nova vozila Renegade na voljo šest platišč in sedem za nova vozila Compass 4xe.

 

Najsodobnejša povezljivost, varnost in popolna opremljenost

Modela 4xe se ponašata z najsodobnejšo povezljivostjo, ki izpolnjuje želje vedno bolj zahtevnih kupcev. Tako Renegade kot Compass 4xe sta opremljena z novimi storitvami Uconnect™, ki vključujejo pet različnih paketov My Assistant, My Car, My Remote, My Navigation in My eCharge za napredno povezljivost v avtomobilu in zunaj njega ter koristne storitve za večjo varnost in udobje. Samo v modelih 4xe je na voljo nov paket My eCharge, ki voznikom pomaga pri plačevanju in uporabi polnilnih postaj. Modeli 4xe vključujejo tudi dodatne sisteme za pomoč pri električni vožnji. Kupci lahko neposredno v mobilni aplikaciji My Uconnect spremljajo stanje napolnjenosti baterije, načrtujejo polnjenje in nastavljajo delovanje klimatske naprave. Ko je baterija prazna, si lahko v mobilni aplikaciji My Uconnect in navigacijskem sistemu Uconnect z 8,4-palčnim zaslonom ogledajo najbližje polnilne postaje. Storitve Uconnect lahko dopolnijo z izbirnimi paketi storitev My Wi-Fi, My Theft Assistance in My Fleet Manager, na voljo na spletnem portalu Uconnect.

Pri vozilih Renegade in Compass 4xe je 8,4-palčni navigacijski sistem Uconnect, odvisno od nivoja opreme, na voljo kot standardna ali izbirna možnost.

Nova modela 4xe se ponašata s številnimi varnostnimi sistemi, kot so najnaprednejši sistemi ADAS, ki vključujejo dobro vidne LED žaromete (model Renegade), biksenonske žaromete (model Compass), sistem opozarjanja na čelno trčenje in sistem opozarjanja na nenamerno spremembo voznega pasu, sistem za inteligentno zaznavanje hitrosti in sistem za prepoznavanje prometnih znakov (samo pri modelu Renegade) ter sprednja in zadnja parkirna tipala. Na voljo so tudi varnostni sistemi, kot so zaznavanje mrtvih kotov, kamera za vzvratno vožnjo ParkView™, sistem za pomoč pri samodejnem parkiranju in zagon brez ključa ter novi sistem za zaznavanje utrujenosti voznika, ki je v vozilo znamke Jeep vgrajen prvič.  

Možnosti polnjenja

Polnjenje modelov Renegade in Compass 4xe PHEV je enostavno in intuitivno. Oba modela ponujata preprosto povezavo voznikovega pametnega telefona in 8,4-palčnega zaslona na dotik s sistemom Uconnect, ki omogoča upravljanje polnjenja glede na zahteve in življenjski slog voznika. Električno enoto na zadnji osi napaja baterija, ki jo je mogoče polniti med vožnjo (v načinu e-gibanja, ki baterijo polni z negativnim navorom, ki ga ustvarja zaviranje z motorjem) ali prek zunanje električne vtičnice – doma ali na javni polnilnici, prek posebnega kabla, ki je na voljo standardno ali kot dodatna oprema (odvisno od različice). Za optimiziranje časa polnjenja in za zagotovitev dodatnih varnih in zanesljivih rešitev za polnjenje vozila doma, je na voljo ekskluzivna polnilnica easyWallbox družbe FCA, ki omogoča polnjenje vozila s priklopom v običajno domačo vtičnico in ponuja hitro polnjenje ter daljinski nadzor in upravljanje prek namenske aplikacije, ali napredno polnilnico Connected Wallbox, ki vključuje tudi storitve za povezljivost in jo je mogoče upravljati oddaljeno.

 

*Glede na vozni cikel WLTP (cikel globalno usklajenega preskusnega postopka za lahka vozila) – dejanske številke se lahko razlikujejo glede na kombinacijo opreme in različice.