Predstavljamo novi, popolnoma električni Jeep Wagoneer S 2024, prvi globalni SUV na baterijski pogon

03 June 2024

  • Jeep Wagoneer S 2024, prvo globalno baterijsko električno vozilo (BEV) znamke, sprva predstavljeno v ZDA in Kanadi, ponuja učinkovitost, impresivne zmogljivosti, elegantno aerodinamično obliko in najsodobnejšo tehnologijo.
  • Jeep Wagoneer S zagotavlja vznemirljivih 447 kW (600 KM) in več kot 800 Nm navora, kar omogoča bliskovit pospešek od 0 do 100 km/h v 3,4 sekunde in doseg več kot 300 milj (482 km) (podatki veljajo samo za ameriško specifikacijo in ameriški cikel).
  • Jeepov ekskluzivni sistem za upravljanje oprijema Selec-Terrain ponuja pet različnih načinov vožnje: Auto, Sport, Eco, Snow, Sand, za vse vremenske in cestne razmere.
  • Lansirna različica Jeep Wagoneer S Launch Edition se ponaša z elegantnimi črnimi poudarki, s prenovljeno osvetljeno masko s sedmimi režami, 20-palčnimi platišči in stekleno panoramsko streho (Launch Edition bo na voljo samo v ZDA).
  • Tehnično integrirana notranjost s 45-palčnim uporabnim prostorom zaslonov – najboljšim v razredu med električnimi vozili – z ekskluzivnim interaktivnim zaslonom za sovoznika spredaj, vrhunskimi ogrevanimi in prezračevanimi sprednjimi in zadnjimi sedeži ter ekskluzivnim avdio sistemom McIntosh z 19 zvočniki in 1.160 vati.
  • V prodajnih salonih Jeep v ZDA bo Wagoneer S na voljo od druge polovice leta 2024, kasneje pa bo na voljo na trgih po vsem svetu.

Znamka Jeep® z razkritjem svojega prvega globalnega baterijsko električnega vozila (BEV) – Jeep Wagoneer S Launch Edition 2024 (na voljo samo v ZDA) vstopa v segment elektrificiranih SUV vozil. Popolnoma nov, popolnoma električni Jeep Wagoneer S 2024 bo najprej predstavljen v ZDA in Kanadi, kasneje pa bo na voljo kupcem po vsem svetu.  

Jeep Wagoneer S je na voljo izključno kot BEV z dosegom več kot 300 milj (482 km) z enim polnjenjem, s 447 kW (600 KM), z bliskovitim pospeškom od 0 do 100 km/h v 3,4 sekunde in več kot 800 Nm navora. Z impresivnimi zmogljivostmi, v kombinaciji z ekskluzivnim sistemom za upravljanje oprijema Selec-Terrain, Jeep Wagoneer S vliva zaupanje v vožnjo in zagotavlja oprijem v vseh vremenskih in cestnih razmerah (podatki se nanašajo samo na ameriško specifikacijo in ameriški cikel).

“Predstavitev povsem električnega modela Jeep Wagoneer S pomeni novo poglavje v bogati zgodovini znamke Jeep,” je dejal Antonio Filosa, izvršni direktor znamke Jeep. “Na podlagi skoraj stoletja inovacij in oblikovanja bo ta prvi globalni električni avtomobil novi generaciji lastnikov predstavil izkušnjo, ki je v vseh pogledih Jeep in 100-odstotno električna. Z novo energijo v paleti vozil Jeep, od EV do V8, kupci še nikoli niso imeli toliko svobode pri izbiri lastne pustolovščine.”

Brezskrbne rešitve za polnjenje

Da bi bilo polnjenje prvega globalnega vozila BEV znamke Jeep hitro in enostavno, ima Wagoneer S učinkovit 400-voltni sistem in 100-kilovatni baterijski sklop, ki lastnikom omogoča, da vozilo od 20 % do 80 % napolnijo v 23 minutah (s hitrim polnilnikom DC).

Elektrificirana zasnova zagotavlja izjemne zmogljivosti, učinkovitost in udobje

Jeep Wagoneer S je izdelan na platformi STLA, ki je prilagojena vozilom BEV. Oblikovalci in inženirji znamke Jeep so na platformi STLA Large spremenili dolžino, širino, vzmetenje in konfiguracijo pogonskih sklopov ter jo posebej prilagodili modelu Jeep Wagoneer S.

Serijski, popolnoma električni štirikolesni pogon zagotavlja umirjeno vozno dinamiko na cesti in v različnih voznih razmerah. Stellantisovi električni pogonski moduli (EDM) neodvisno poganjajo sprednji in zadnji kolesi za takojšen odziv navora, medtem ko ima ekskluzivni sistem upravljanja oprijema Selec-Terrain pet različnih načinov vožnje: Auto, Sport, Eco, Snow, Sand.

Elektromotorji »3 v 1« v vozilu Jeep Wagoneer S združujejo elektromotor, menjalnik in elektroniko v eno samo kompaktno enoto, ki je zmogljiva in učinkovita. Sprednji EDM je opremljen z možnostjo odklopa koles, kar zmanjšuje porabo energije med vožnjo in pomaga optimizirati doseg.

Uporaba novih tehnologij in tehnik je imela ključno vlogo pri celotnem razvoju modela Jeep Wagoneer S. Da bi izboljšali vozno izkušnjo, zmanjšali splošno raven hrupa v potniški kabini in zagotovili gladko vožnjo, je Jeepova inženirska ekipa za 35 % izboljšala torzijsko togost karoserije glede na ostale SUV modele znamke Jeep v srednjem segmentu.

Vrhunska oblika postavlja nove standarde

Jeep Wagoneer S je vozilo, ki izhaja iz vrhunske dediščine, inovacij in nenehnih izboljšav ter si utira lastno pot z visokim slogom, elegantno prefinjenostjo in neomajno samozavestjo. Zunanja zasnova SUV-ja je inteligentna kombinacija harmoničnih proporcev, sodobnih zmogljivosti  in aerodinamične učinkovitosti, ki na novo oblikuje funkcionalno plat znamke Jeep za današnjo dobo elektrifikacije.

Sprednji del z novo, osvetljeno masko hladilnika s sedmimi režami spreminja funkcionalnost pretoka zraka v vidljivost. Zaprta rešetka ni več potrebna za pretok zraka in hlajenje, zato zdaj osvetljuje vidno polje vozila.  Osvetlitev je sodobno zasnovana in zagotavlja prepoznaven videz tudi z razdalje več kilometrov.

Prepoznavna aerodinamična oblika z naklonom in ukrivljenostjo pokrova motorja ter vetrobranskega stekla, za optimalno zmogljivost in učinkovitost pri visokih hitrostih. Nagnjena strešna linija se kaskadno spušča pod zadnji spojler in s svojo značilno silhueto povezuje funkcionalnost in estetiko.

Jeep Wagoneer S Launch Edition izstopa po svojih elegantnih temnih poudarkih. Slog poudarjajo 20-palčna lita platišča Gloss Black ter zunanji dodatki v Gloss Black in nevtralni temno sivi barvi. Kroma namenoma niso vključili, saj si je oblikovalska ekipa prizadevala za uporabo okolju prijaznejših postopkov in materialov. Zunanji videz dopolnjujejo satinirani poudarki in dvokrilno panoramsko strešno okno.

Celostno učinkovit pristop k oblikovanju

Pri povsem električnem vozilu je aerodinamika ključna sestavina celotne konstrukcijske enačbe. Oblikovalci in inženirji so si zastavili zahtevne cilje, da bi dosegli optimalno aerodinamično zmogljivost za največjo učinkovitost, doseg in zmogljivost, hkrati pa ohranili eleganten in vrhunski videz. Z uporabo najsodobnejših orodij ter s strogim postopkom testiranja in razvoja, vključno z najsodobnejšimi vetrovniki, je ekipa dosegla koeficient upora (CD ) 0,29, kar je najnižji CD za Jeepovo vozilo doslej in približno 15 % boljši rezultat od povprečnega SUV vozila.

Poleg tega integriran sistem ščitnikov podvozja, tridimenzionalno oblikovani sprednji ščitniki pnevmatik in edinstvena zasnova stranskih pragov gladko usmerjajo zračni tok okoli pnevmatik in proti zadnjemu delu vozila, kar zmanjšuje zračni upor. Vse to prispeva k temu, da je Wagoneer S najbolj aerodinamičen SUV znamke Jeep doslej.

Umetnost oblikovanja notranjosti: Brezhibno povezovanje razkošja in tehnologije

Znameniti Jeep Wagoneer iz leta 1963, pionir in začetnik sodobnih luksuznih SUV vozil v industriji, je bil vrhunski avtomobil, ki je odprl nove možnosti in uvedel široko uporabo gospodarskih vozil. Šest desetletij pozneje Jeep Wagoneer S 2024 še naprej premika meje in razvija kultno znamko Jeep v smislu tehnologije, razkošja in inovacij.

Jeep Wagoneer S 2024 nadgrajuje zapuščino znamke Jeep z vrhunsko notranjostjo, ki ponazarja umetnost potovanja. Tehnično integrirana notranjost je enako impresivna kot njegove zmogljivostne številke, z najboljšo uporabno površino zaslona v svojem razredu, več kot 45 palcev, z ekskluzivnim interaktivnim zaslonom za potnike spredaj, prefinjeno izdelanimi detajli in elegantnimi dodatki.

V notranjosti izstopajo detajli, kot npr. temno rdeči šivi na volanu, navdihnjenem z zmogljivostjo, ravnim dnom in dvojnimi kraki.

V serijski različici Launch Edition je na voljo celoten nabor prilagodljive osvetlitve LED z dnevnimi in nočnimi nastavitvami ter aktivna, neposredna ambientalna osvetlitev z možnostjo do 64 kombinacij barv.

Ekskluzivni zvočni sistem McIntosh

Ljubitelje glasbe, ki iščejo vrhunski, poglobljen zvočni sistem, bo novi Jeep Wagoneer S navdušil. Zahvaljujoč ekskluzivnemu partnerstvu s proizvajalcem McIntoshem je zagotovljeno ozvočenje po meri uglašenega sistema z 19 zvočniki s 1.160-vatnim ojačevalcem in 12-palčnim globokotoncem za izjemno kakovost nizkih tonov.

Enačba namenskega oblikovanja

Uporaba recikliranih materialov je bila zavestno vključena v vozilo Jeep Wagoneer S. Oblazinjenje sedežev, konzole, vrat in instrumentne plošče v eko usnju. Dodatna oprema vključuje vrhunsko oblazinjenje iz mikrovlaken in semiša ter kakovostne tepihe, izdelane iz recikliranih materialov.

Varnejša in pametnejša tehnologija zagotavlja poglobljeno izkušnjo vožnje

Popolnoma novi Jeep Wagoneer S je vodilni v svojem razredu med vsemi električnimi vozili in ima za več kot 45-palcev zaslonov visoke ločljivosti.

Na standardnem 12,3-palčnem osrednjem zaslonu je nameščen nagrajeni sistem Uconnect 5, ki ponuja nov nivo preglednosti. Zaslon je bolj odziven in zagotavlja boljšo vidljivost kot prejšnje generacije, zlasti kar zadeva berljivost zemljevidov in kamer. Široka barvna paleta in osvetlitev ozadja omogočajo tudi boljšo projekcijo sistemskih aplikacij.

Jeep Wagoneer S vključuje tudi storitve Jeep Connect kot del aplikacije Jeep, ki strankam omogoča vpogled do podatkov, kot je na primer stanje napolnjenosti baterije. S funkcijo dinamičnega kartiranja dosega, ko v navigacijo vnesete cilj, programski algoritmi izračunajo in vizualno prikažejo doseg, ki ga je mogoče prevoziti glede na napolnjenost baterije vozila.

Varnost, zaščita in ugodnosti za lastnike = zaupanje v vožnjo

Jeep Wagoneer S ponuja kombinacijo več kot 170 standardnih varnostnih funkcij in elementov, ki olajšajo preglednost instrumentov in pomagajo pri preprečevanju trkov z napredno tehnologijo za pomoč vozniku. Funkcije v različici Launch Edition vključujejo aktivnega asistenta za pomoč pri vožnji, pomoč pri trčenju v križišču, zaznavanje utrujenosti voznika, prepoznavanje prometnih znakov in kamero za prostorski pogled.

S prilagodljivo arhitekturo in odprto programsko platformo lahko Jeep Wagoneer S prek posodobitev OTA (over-the-air) prejema inovativne funkcije in storitve, vključno z dodatno avtomatizirano vožnjo, zmogljivostjo in drugimi tehnologijami. S posodobitvami OTA se bo vozilo še naprej razvijalo.