Predstavlja se novi Jeep® Renegade: najzmogljivejši mali športni terenec

27 November 2014

Jeep® Renegade združuje vrhunske terenske zmogljivosti in prvovrstno cestno vozno dinamiko. Z vstopom na rastoči trg majhnih športnih terenskih vozil razširja ponudbo vozil Jeep® in hkrati ohranja Jeepov legendarni pustolovski duh. Renegade predstavlja edinstveno kombinacijo najboljših terenskih zmogljivosti v razredu, občutka svobodne vožnje po brezpotjih, premiernega 9-stopenjskega samodejnega menjalnika v segmentu, ki omogoča izjemne cestne in terenske vozne zmogljivosti, varčnih motorjev, izpopolnjenosti ter inovativnih varnostnih in naprednih tehnoloških rešitev.

Zasnovan je v Ameriki in proizveden v Italiji. Nadaljuje usmerjenost znamke na svetovni trg in izraža globino razpoložljivih virov. Končna montažna linija Renegada je v Melfiju. Renegadova globalna prisotnost pri proizvodnji pogonskih sistemov obsega Združene države Amerike, Italijo in Brazilijo.

Renegade v velikosti mestnega vozila vsebuje vrhunske terenske zmogljivosti, ki odražajo robustni, vsestranski in uporabni slog znamke. Oblikovalcem je uspelo zasnovati povsem novo športno terensko vozilo, ki predstavlja ameriško oblikovanje in izvirnost, značilno za Jeep®, ter premierno vstopa na trg majhnih športnih terenskih vozil v več kot 100 državah sveta.

Grajen je na Wranglerjevi mogočnosti, robustnih linijah karoserije in drznih razsežnostih, ki vključujejo najboljši vstopni in izstopni kot, namensko zasnovana za doseganje vrhunskih terenskih zmogljivosti. Ohranja tradicijo legendarnega vozila Willys MB Jeep® iz leta 1941 in omogoča vožnjo na odprtem s sistemom panoramske strehe MySky™. Patentirana panoramska streha je sestavljena iz dveh plošč in je v zaprtem stanju varno nameščena na svoje mesto. Ko jo odprete, pa se popolnoma zloži v prtljažni prostor.

Novi Renegade je v vseh pogledih pravi Jeep®, saj ima prepoznavno kultno mrežo hladilnika s sedmimi režami in neustrašni videz. Navpična obroba vetrobranskega stekla v barvi karoserije – podobno kot pri Wranglerju – okrepi videz vozila. Veliki okrogli žarometi so skriti tik pod motornim pokrovom in dajejo drzen videz. Pod mrežo hladilnika je dvodelna sprednja maska, ki je aerodinamično zasnovana ter vključuje zgornji del v barvi karoserije in barvno odlit spodnji del za mehansko obstojnost.

Notranjost novega Jeepa Renegade je robustna in energična ter temelji na legendarnem slogu blagovne znamke Jeep®. Natančna izdelava, izviren in kakovosten izbor materialov in barv, najsodobnejša tehnologija ter premišljena mesta za shranjevanje predmetov črpajo navdih iz sodobnega načina življenja in opreme za ekstremne športe.

Renegade je zasnovan z učinkovitim in prilagodljivim paketom notranje opreme, ki vključuje snemljivo, obojestransko in višinsko nastavljivo talno ploščo v prtljažniku ter zložljiv sovoznikov sedež.

Skladno z Jeepovo filozofijo notranjosti, ki je prisotna v vozilih Jeep® Grand Cherokee in Cherokee, so tudi pri Renegadu navdih za barve in materiale črpali iz različnih adrenalinskih situacij in lokacij po svetu.

Renegade ostaja zvest znamki Jeep®. Je najzmogljivejši, najvarčnejši in tehnološko najnaprednejši mali športni terenec doslej. Navdušuje z vrhunsko kombinacijo varčne porabe goriva in terenskih zmogljivosti.

Poganjajo ga inovativni, zmogljivi in učinkoviti motorji, ki vključujejo tudi tehnologijo funkcijo Start&Stop, ki zniža porabo goriva in izpuste. Bencinski motorji so na voljo v treh različicah: 1.4 TB Multiar 16v z močjo 103 kW (140 KM), 230 Nm navora s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in dvokolesnim pogonom, 1.4 TB Multiair 16v z močjo 125 kW (170 KM), 250 Nm navora, z 9-stopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno suho sklopko in štirikolesnim pogonom in 1.6 E-TorQ 16v z močjo 81 kW (110 KM), 152 Nm navora 5-stopenjskim ročnim menjalnikom in dvokolesnim pogonom.

Zmogljiva dizelska motorja pa sta 1.6 Multijet 16v z močjo 88 kW (120 KM), 320 Nm navora, 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in dvokolesnim pogonom in 2.0 Multijet 16v, ki je na voljo v različicah s 103 kW (140 KM), 350 Nm navora ali 125 kW (170 KM), 350 Nm navora in 9-stopenskim samodejnim ali 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom.

Novi Jeep® Renegade tako kot Jeep® Cherokee dviguje merila – tokrat v razredu majhnih športnih terenskih vozil – s prvim 9-stopenjskim samodejnim menjalnikom, ki vozilu omogoča optimalno moč motorja, energične zagone, gladek prenos moči pri avtocestni vožnji in boljši izkoristek goriva v primerjavi s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Jeep® Renegade izhaja iz štirikolesne pogonske tehnologije modela Jeep® Cherokee in ponuja dva najnaprednejša štirikolesna pogonska sistema, ki zagotavljata vrhunske zmogljivosti pri cestni ali terenski vožnji, ne glede na vremenske razmere. Oba sistema omogočata do stoodstotni prenos navora motorja v katero koli kolo za najboljši oprijem in vključujeta Jeepov sistem Selec-Terrain®, ki ponuja pet načinov vožnje (auto, snow, sand, mud in ekskluzivni rock pri modelu Trailhawk®) za najboljše štirikolesne zmogljivosti pri cestni ali terenski vožnji ne glede na vremenske razmere:

  • Jeep® Active Drive – štirikolesni pogon, s povsem elektronsko nadzorovanim enostopenjskim prenosnikom moči (PTU), ki je ves čas v pripravljenosti.
  • Jeep® Active Drive Low – ekskluzivni štirikolesni pogon v razredu, ki je ves čas v pripravljenosti in ponuja prestavno razmerje 20 : 1 za počasno vožnjo po terenu.

Jeep® Renegade je prvo majhno športno terensko vozilo z zaporo zadnjega diferenciala in prenosnika moči (PTU), ki ima porabo na ravni pogona na dve kolesi in vklopi pogon na štiri kolesa, takoj ko se pojavi potreba po dobrem oprijemu.

Posebna pozornost pri razvoju novega modela je bila namenjena varnosti. Renegade ponuja do 70 naprednih varnostnih funkcij, med katerimi sta tudi sistem opozarjanja na čelno trčenje in sistem LaneSense™ za opozarjanje ob zamenjavi pasu, ki prek servokrmiljenja (EPS) opozori voznika na popravek manevriranja. Poleg tega so inženirji Renegadu dodali aktivne in pasivne varnostne funkcije, kot so sistem za spremljanje mrtvih kotov in preverjanje prostora za vozilom, kamero za vzvratno vožnjo ParkView® z dinamično mrežo, elektronski nadzor stabilnosti z elektronskim sistemom proti prevračanju vozila ter sedem standardnih varnostih blazin.

Novi Renegade vsebuje tehnološke rešitve, ki jih je bilo nekoč mogoče najti samo v luksuznih vozilih, zdaj pa so dostopne voznikom v rastočem segmentu majhnih športnih terenskih vozil: sistemi Uconnect® s 5 ali 6,5-palčnim zaslonom na dotik, ki omogočajo prostoročno komunikacijo, razvedrilo in navigacijo ter 7-palčni (največji v segmentu) barvni zaslon instrumentne plošče.

Novi Renegade je bogato opremljen v vseh nivojih opreme Sport, Longitude, Limited in Trailhawk. Jeep® Renegade 1.6 E-TorQ 16v Sport je na voljo že za 19.990 EUR.

Svet vas že pričakuje. Pripravite se.