Novi Jeep® Grand Cherokee 2014: tehnološka evolucija športnega terenca

02 October 2013

Od svojega prihoda na trg v letu 1992 je Jeep® Grand Cherokee svojim lastnikom zagotavljal vrednote blagovne znamke, kot so svoboda, pristnost, avanturizem in strast. Grand Cherokee sodi med vrhunske velike športne terence znamke Jeep® in je vedno bil sinonim za moč, udobje, inovativnost in ročno izdelavo.

S prihodom vozila Grand Cherokee pred več kot dvema desetletjema je Jeep® na novo izumil segment premium športnih terencev in postavil nova merila v tej kategoriji. Danes, po približno 5 milijonih prodanih vozil na svetu, se najbolj odlikovani veliki športni terenec vseh časov ponaša z novo zunanjostjo, novo notranjostjo, novimi naprednimi tehnologijami in izboljšanimi voznimi lastnostmi pri vožnji po urejenih cestah in terenski vožnji.

Nove oblikovalske značilnosti zunanjosti in notranjosti vozila prinašajo vsakemu nivoju opreme edinstven značaj: bi-ksenonski žarometi z dnevnimi LED lučmi (DRL), dizajn platišč, barvne kombinacije notranjosti in zunanjosti vozila. Nove, ročno izdelane notranjosti vozila Jeepovemu paradnemu modelu podarjajo še več sijaja. Uporabljeni so vrhunski materiali, kot je npr. usnje Natura Plus® in zelo kakovosten les. Prvič je vgrajen volan s tremi kraki, kar še poudari ekskluzivnost značaja potniške kabine.

Infotelematski sistemu ponuja nov sistem Uconnect® z 8,4-palčnim zaslonom na dotik in satelitsko navigacijo. Popolnoma nov je tudi 7-palčni TFT kontrolni zaslon, ki ga je mogoče konfigurirati. Ekskluzivna značilnost obeh najvišjih predstavnikov Summita in Grand Cherokeeja SRT, je najsodobnejše ozvočenje z devetnajstimi zvočniki in avdio sistemom s prostorskim zvokom Harman Kardon® z močjo 825 W.

Legendarne zmogljivosti vozil blagovne znamke Jeep omogočajo tudi trije štirikolesni pogonski sistemi – Quadra-Trac II®, Quadra-Drive II® in za SRT ekskluzivni Quadra-Trac®, zračno vzmetenje Jeep Quadra-Lift™ ter sistema za krmiljenje delovanja pogonskih koles Selec-Terrain® in Selec-Track®.

Novi Jeep® Grand Cherokee ponuja najsodobnejše varnostne in zaščitne sisteme, ki še dodatno poudarjajo dejstvo, da so tehnološke inovacije globoko zakoreninjene v DNK tega Jeepovega paradnega modela. Poleg serijske varnostne opreme, ki med drugim obsega tudi elektronski nadzor stabilnosti (ESC) z elektronskim sistemom za preprečevanje prevračanja vozila (ERM), zavorni sistem ABS s kalibracijo za terensko vožnjo, sistem za preprečevanje zdrsa koles (BTCS) in 7 varnostnih blazin (večstopenjski v armaturni plošči, stranski v prednjih sedežih, stranski v obliki zavese ter kolenska za voznika), ponuja novi Grand Cherokee še posodobljen sistem za opozarjanje pred trkom sprednjega dela vozila, sistem za preprečevanje nesreč, prilagodljiv tempomat s funkcijo zaustavitve, kamero za vzvratno vožnjo ParkView® z dinamično mrežo in novi sistem za nadzor hitrosti Selec-Speed Control®. Ta, skupaj s sistemom za pomoč pri spuščanju po klancu in sistemom za pomoč pri speljevanju na klancu, pomaga voznikom pri vožnji na klancu.

Novi Jeep Grand Cherokee poganja učinkovit 3-litrski turbodizelski V6 motor s tehnologijo Multijet II, ki razvije največjo moč 184 kW (250 KM) pri 4.000 vrt/min in največji navor 570 Nm pri 2.000 vrt/min. Poraba goriva pri kombiniranem ciklu znaša 7,5 l/100 km in je za 10 odstotkov boljša kot pri prejšnji generaciji. Količina izpustov CO2 znaša sedaj 198 g/km in je skupno zmanjšana za 9 %. 3-litrski Multijet II pogonski agregat je na voljo tudi v manj zmogljivi različici, ki razvije 140 kW (190 KM) moči pri 4.000 vrt/min in 440 Nm navora v območju med 1.600 in 2.800 vrt/min.

Na voljo so še tri različice bencinskih motorjev. 3,6-litrski Pentastar® V6 motor ima dvojno odmično gred v glavi motorja (DOHC) in aluminijasti blok motorja v 60-stopinjski postavitvi, izdelan z visokotlačnim litjem. Opremljen je s spremenljivim krmiljenjem ventilov (VVT) in razvije 210 kW (286 KM) moči pri 6.350 vrt/min ter 347 Nm navora pri 4300 vrt/min ob porabi goriva 10,4l/100 km (kombinirani cikel). Legendarni 5,7-litrski V8 s sistemom s spremenljivo delovno prostornino – MDS (multi displacement system) – je opremljen s spremenljivim krmiljenjem ventilov (VVT); pri kombiniranem ciklu porabi 13 l/100 km in razvije 258W (352 KM) moči pri 5.200 vrt/min ter 520 Nm navora pri 4.200 vrt/min. Močan 6,4-litrski V8 motor HEMI® V8 poganja Jeep Grand Cherokee SRT. Opremljen je s tehnologijo za varčevanje z gorivom, ki preklaplja med načinom delovanja motorja HEMI® s štirimi valji, če se ne zahteva velika moč oziroma v način delovanja z osmimi valji. Tak način izmeničnega delovanja zmanjša porabo goriva in količine izpustov. 6,4-litrski motor HEMI® razvije 343 kW (468 KM) moči pri 6.250 vrt/min in 624 Nm navora pri 4.100 vrt/min in hkrati omogoča zgledne lastnosti modelov Grand Cherokee SRT – pospešek od 0 do 100 km/h v 5 sekundah, največja hitrost 257 km/h in zavorna pot 35 m pri zaviranju od 100 do 0 km/h.
Vsi bencinski motorji novega Grand Cherokeeja glede izpustov ustrezajo zahtevam po standardu Euro 6.

Novi 8-stopenjski samodejni menjalnik v modelu Grand Cherokee je vgrajen skupaj s 3-litrskim V6 dizelskim motorjem ter pri bencinskih različicah V6 in V8. Ta novi menjalnik zmanjšuje porabo goriva in količino izpustov. Hkrati pospešuje hitreje, pretikanje prestav pa je natančnejše in mehkejše. Na modelih Jeep® je vgrajen prvič in dviguje kakovost vožnje na nove ravni. Individualni programi za pretikanje prestav se prilagajajo specifičnim voznim razmeram in optimirajo kakovost tega pretikanja. Vgrajena inteligentna programske oprema pri izbiri primernega programa upošteva spremenljivke, kot so pospeševanje, navor motorja, premiki stopalke za plin do konca in hitrost vožnje. Rezultat je samodejno pretikanje prestav, ki je idealno prilagojeno zahtevam glede zmogljivosti pri domala vseh zahtevanih načinih vožnje in hkrati sistem ne zanemarja varčnosti pri porabi goriva. Ta popolnoma elektronski 8-stopenjski samodejni menjalnik omogoča tudi hitre spremembe programov pretikanja prestav z možnostjo ročnega pretikanja prestav in sistema Electronic Range Select z uporabo obvolanskih prestavnih ročic.

Ena izmed značilnosti novega Jeep® Grand Cherokeeja je ekološki način delovanja (eco mode), ki optimira režim pretikanja prestav modela Grand Cherokee in občutljivost stopalke za plin ter tako dosega kar najučinkovitejšo porabo goriva. Ekološki način delovanja se samodejno vklopi pri zagonu vozila. Tipka na sredinskem modulu vozniku omogoča izklop ekološkega načina delovanja, če želi bolj športne zmogljivosti. Ekološki način delovanja aktivira tudi pnevmatsko vzmetenje Quadra-Lift™ (če je del opreme vozila), kar dodatno izboljša aerodinamiko vozila in tako zmanjša porabo goriva.

Novi Jeep® Grand Cherokee je na voljo v nivojih opreme Laredo, Limited, Overland in SRT ter tudi v ekskluzivnejši različici Summit. Vstopni model Jeep Grand Cherokee 3.0 V6 Multijet II 190 Laredo je na voljo od 54.800 EUR.