Marathon Watch in Jeep® združujeta moči po več kot 80 letih obstoja obeh znamk

20 May 2024

  • Nova kolekcija vsebuje štiri ure, ki obeležujejo vojaško plat zgodovine obeh blagovnih znamk.

Marathon Watch in znamka Jeep ponosno naznanjata začetek prodaje nove kolekcije ročnih ur Jeep x Marathon, štirih posebnih primerkov, ki častijo bogato zgodovino obeh blagovnih znamk in častno služenje zavezniškim silam od leta 1941 dalje.

Ure kolekcije Jeep x Marathon poosebljajo vzdržljiv značaj obeh znamk ter odražajo njune skupne vojaške korenine in funkcionalno zasnovo. Kolekcija črpa navdih iz dveh kultnih modelov – Willys MB – prvega vozila, ki so ga ZDA uporabile v drugi svetovni vojni – in sodobnega modela Jeep Wrangler Rubicon. Nova kolekcija priča o etosu uporabnega oblikovanja in je poklon izvoru vsake od znamk.

Obe znamki še dodatno povezuje vojaška oznaka “General Purpose”. Leta 1941 je ameriško podjetje Willys-Overland od ameriške vojske prejelo naročilo za dobavo izvidniških vozil s štirikolesnim pogonom za uporabo na evropskih bojiščih. Nekateri pravijo, da so vojaki oznako “General Purpose” skrajšali v “GP”, iz česar je nastala lahko izgovorljiva beseda “Jeep”.

Medtem je podjetje Marathon Watch Company uradno začelo izdelovati merilce časa za pehoto zavezniških sil. Marathonova trenutna kolekcija terenskih ur še naprej sledi takratni vladni oznaki “General Purpose”, ki so jo skrajšali in označili preprosto kot “GP”.

“Navdušeni smo, da smo sklenili partnerstvo z Jeepom,” je dejal Mitchell Wein, predsednik podjetja Marathon Watch Company. “Dolgo je trajalo. Naša nova kolekcija je posvečena  spoštovanju neomajnega, pristnega ameriškega duha, ki ga poosebljata obe znamki. Marathonova zapuščina, ki jo je leta 1939 zasnoval moj dedek, je bila namenjena izdelavi vzdržljivih in na misije pripravljenih ur za zavezniške sile. Zdaj, več kot 80 let pozneje, se povezujemo z znamko Jeep in poudarjamo našo skupno vojaško dediščino v resnično posebnem podvigu.”

“Izjemno ponosni smo na to zelo edinstveno sodelovanje, ki govori o zapuščini skupnih vrednot in legendarni zgodovini v naših urah Jeep x Marathon Officer in SAR,” je povedala Kim Adams House, vodja podeljevanja licenc in prodaje pri Stellantisu v Severni Ameriki. “Te ure niso namenjene samo prikazovanju časa – pripovedujejo zgodbo o dveh blagovnih znamkah, ki se združujeta na podlagi skupnih vrednot in uporabnosti za potrošnike, saj združujeta “ljubitelje vozil Jeep” in “ljubitelje ur”. Obe znamki, Jeep in Marathon, sta si ustvarili ugled in zaupanje strank, ki jim omogočata, da ‘gredo kamorkoli in počnejo karkoli’; tako se lahko nanju resnično zanesejo, ne glede na to, ali se odpravijo na pot z Jeepom ali pa se na teren podajo peš.”

  • Serija GP (General Purpose) Officer’s Series – predstavlja dve 41-milimetrski terenski uri s posodobljeno prvotno številčnico Marathon iz druge svetovne vojne. V tej novi različici je bila klasična številčnica deležna posodobitve po navdihu omejene izdaje modela Jeep Wrangler 1941, s črnim ozadjem in svetlečimi številkami. Vsak model iz te serije se ponaša z ohišjem iz jekla 316L s posebno obdelavo, ki zmanjšuje odbojnost in povečuje odpornost proti koroziji. Ura je na voljo v mehanski različici z ročnim navijanjem (SSGPM) in kvarčni različici (SSGPQ), obe z 12-urnim in 60-minutnim prikazom. Model SSGPM s premerom 41 mm poganja švicarski mehanizem Sellita SW210-1, medtem ko 41 mm SSGPQ poganja kvarčni mehanizem ETA F06.402 HeavyDrive-PreciDrive švicarske izdelave. Za boljšo vidljivost v slabših svetlobnih pogojih poskrbi osvetlitev MaraGlo urnega in minutnega kazalca ter arabskih številk. Za vse ure je na voljo tridelni komplet usnjenih paščkov Crazy Horse.
  • Serija Search and Rescue (SAR) – serijo »častniških ur« dopolnjujeta dva primerka serije SAR. Modela ustvarjata brezčasen vojaški videz, ki brezhibno združuje elemente znamk Jeep in Marathon. Na voljo sta v izvedbi s samodejnim navijanjem (GSAR) in v kvarčni različici (TSAR). Obe številčnici imata značilen indikator “rdeče črte”, ki je preoblikovan v 15-minutno odštevanje (po vzoru instrumentov na armaturni plošči vozil Jeep), ter obdelavo po vzoru omejene izdaje vozila Jeep Wrangler 1941. Ure iz serije SAR obdaja večji okvir, opremljene so za potapljanje in vodoodporne do globine 300 metrov. Za osvetlitev številčnice in kazalcev vsaka ura uporablja kombinacijo plinskih cevi s tritijem in tehnologijo MaraGlo. Model GSAR s premerom 41 mm poganja švicarski samodejni mehanizem Sellita SW200-1, medtem ko ima 41 mm TSAR vgrajen švicarski kvarčni mehanizem ETA F06.412 HeavyDrivePreciDrive. Na obeh urah je vgravirana maska Jeep s sedmimi režami, ki se nahaja na robu ohišja iz jekla 316L, ter zvezda Willys na jekleni kroni.

Na hrbtni strani ohišja iz nerjavečega jekla je vgraviran slogan znamke Jeep “Go Anywhere, Do Anything” (Pojdi kamorkoli, naredi karkoli) in tehnične informacije o uri. Na vsaki je tudi napis “Since 1941” v čast skupni vojaški zgodovini obeh blagovnih znamk, unikatna serijska številka in logotip Jeep x Marathon. Vse štiri ure so shranjene v lični pločevinasti embalaži.

Kolekcija Jeep x Marathon je na voljo na spletni strani www.marathonwatch.com.

Marathon Watch 

Podjetje Marathon Watch, ki ga je ustanovil Morris Wein, je že od svoje ustanovitve leta 1939 vodilni dobavitelj izjemno natančnih časomerov po vsej Severni Ameriki. Podjetje Marathon Watch, ki je bilo prvotno ustanovljeno leta 1904 kot Weinstrum Watch, pozneje pa se je preimenovalo v Wein Brothers, deluje kot podjetje četrte generacije in ponuja široko paleto instrumentov za merjenje časa, temperature in razdalj. Podjetje Marathon Watch že več kot 80 let izdeluje instrumente za merjenje časa za zavezniške sile. Danes ure Marathon nadaljujejo tradicijo in združujejo vojaško vzdržljivost s švicarskim inženiringom in izdelavo, da zagotovijo najvišjo raven kakovosti in natančnosti.

Znamka Jeep

Jeep je legendarna znamka vozil z več kot 80-letno zgodovino, ki prinaša visoke zmogljivosti, prefinjeno izdelavo, visoko tehnologijo  in vsestranskost, kar ljubitelji SUV vozil cenijo na svojih potovanjih. Znamka Jeep vabi, da živite življenje s polnimi pljuči, saj ponuja široko ponudbo vozil, ki lastnikom zagotavljajo občutek varnosti za samozavestno premagovanje vseh poti.

Legendarne terenske zmogljivosti vozil znamke Jeep so z uporabo elektrifikacije še izboljšane – v skladu z vizijo znamke o doseganju svobode brez emisij spreminjajo 4xe v novodobni 4×4.

Vsa vozila znamke Jeep bodo do leta 2025 na voljo v elektrificirani različici.