Jeep® Compass prejel pet zvezdic – najboljšo oceno na testu EuroNCAP

14 September 2017

  • Odlična ocena je dokaz tehnoloških izboljšav za večjo varnost najnovejšega modela ikonske znamke Jeep.
  • K odlični oceni je prispevalo več kot 70 varnostnih sistemov in močna varnostna kletka.
  • Model je prejel pet zvezdic po najstrožjih merilih ocenjevanja EuroNCAP doslej.

Novi Jeep® Compass je prejel največ, to je pet zvezdic na testu EuroNCAP. Najnovejši model znamke Jeep ima vso najsodobnejšo tehnologijo, ki jo ponuja kultna znamka, ter je prejel pozitivno oceno v vseh kategorijah, med drugim za zaščito odraslih, zaščito otrok, zaščito pešcev in za varnostne sisteme pomoči pri vožnji.

Rezultat ima še večjo veljavo, če upoštevamo, da je bil dosežen po standardih EuroNCAP, ki so se letos še zaostrili, ter podkrepi dejstvo, da je bil Jeep Compass razvit s poudarkom na varnosti in zaščiti.  Novi SUV v prepoznavni sodobni obliki združuje legendarne terenske lastnosti znamke Jeep z uporabniku prijazno tehnologijo in vrsto sistemov pomoči pri vožnji.

K petim zvezdicam modela Jeep Compass je najbolj prispevala učinkovitost varnostne kletke s kar 65-odstotnim deležem jekla visoke trdnosti, ki zagotavlja veliko torzijsko moč in boljšo zaščito potnikov, pri odlični oceni pa ne gre zanemariti razpoložljivosti več kot 70 aktivnih in pasivnih sistemov, ki postavljajo nova merila za vozila znamke Jeep.

Varnostni sistemi, ki spadajo med serijsko opremo v različicah Compass za evropski trg, vključujejo aktivne sisteme pomoči pri vožnji, kot npr. sistem opozarjanja na čelno trčenje (različica Plus) in opozarjanje ob menjavi voznega pasu (različica Plus), ki s tehnologijo radarja in videokamere prepoznajo nevarnost trčenja in ga poskusijo preprečiti tako, da voznika opozorijo z zvočnimi, vizualnimi in tipnimi signali. Ti sistemi v nekaterih razmerah tudi pomagajo vozniku z elektronskim servokrmiljenjem (EPS).

V modelu Jeep Compass so vgrajeni še dodatni varnostni sistemi, ki so na voljo kot serijska ali dodatna oprema (odvisno od različice) in posebej zasnovani kot pomoč pri vožnji po avtocesti. Med njimi sta prilagodljivi tempomat, ki ohranja razdaljo do vozila spredaj in v nekaterih razmerah lahko popolnoma ustavi vozilo brez sodelovanja voznika, ter spremljanje mrtvega kota, ki olajša menjavo voznega pasu ter opozori voznika na vozila v mrtvem kotu z osvetljenimi ikonami na zunanjem vzvratnem ogledalu in z zvočnim signalom, ki ga izbere voznik. Ponudba varnostne opreme, ki je na voljo za novi Compass, vključuje še posebne sisteme za lažje parkiranje, denimo preverjanje prostora za vozilom (RCP), ki voznika med vzvratnim speljevanjem s parkirnega mesta opozori na vozila za njim z osvetljenimi ikonami na zunanjem vzvratnem ogledalu in zvočnim signalom, ki ga izbere voznik.

Vsi ti sistemi dopolnjujejo serijske varnostne in zaščitne funkcije, za katere so različice modela Compass za evropski trg prejele pet zvezdic, in zajemajo še šest varnostnih blazin (prednji varnostni blazini za voznika in sovoznika, okenski varnostni blazini za prednje in zadnje sedeže ter stranski

varnostni blazini za prednja sedeža) ter elektronski nadzor stabilnosti (ESC) z elektronskim sistemom proti prevračanju vozila (ERM).