Jeep® Cherokee: inovativnost in svobodni duh narekujeta prihodnost blagovne znamke

05 November 2014

Nova generacija Jeepa Cherokee povsem na novo opredeljuje kategorijo, ki so jo pri Jeepu® razvili pred tridesetimi leti: elegantna in športna oblika, 9-stopenjski samodejni menjalnik premierno v razredu srednje velikih športnih terenskih vozil, izboljšana cestna vozna dinamika in upravljanje, Jeepova izjemna štirikolesna pogonska zmogljivost, vrhunsko dodelana notranjost, inovativne tehnološke rešitve, učinkovitost na novi ravni, razvedrilo in udobje, varnost s petimi zvezdicami (organizacija Euro NCAP je vozilu podelila priznanje za najvarnejše športno terensko vozilo za leto 2013 v svojem razredu).

Nova serija vozil Jeep® Cherokee je na voljo v različicah Longitude, Limited in Trailhawk. Longitude ponuja visoko raven funkcionalnosti in udobja, ki ga Limited nadgradi z ekskluzivnejšo opremo in tehnološkimi rešitvami, Trailhawk s prepoznavno in drzno obliko pa ponuja standardno dvignjeno vzmetenje in posebno terensko opremo.

Jeep® Cherokee se ponaša z najsodobnejšo, revolucionarno obliko, vrhunsko izdelavo in ekskluzivnimi tehnološkimi funkcijami. Elegantne in športne zunanje linije vodijo Jeepovo obliko v prihodnost ter prinašajo učinkovitost in aerodinamičnost, hkrati pa ohranjajo legendarni slog blagovne znamke. Robustna in zaščitna spodnja karoserija izraža legendarno zmogljivost, po kateri so prepoznavna vozila Jeep®.

Sodobno in udobno notranjost novega Jeepa Cherokee odlikujejo izvrstna izdelava, tehnološke funkcije s preprostim upravljanjem ter premišljene in izvirne rešitve. Ergonomsko oblikovani sedeži so na voljo s spominsko nastavljivim mehanizmom in funkcijo gretja oz. hlajenja. Oblazinjeni so z vrhunskim tekstilom (Longitude), kakovostnim usnjem napa (Limited in Trailhawk) ali kombinacijo blaga in usnja napa (Trailhawk). Sedeži v drugi vrsti so razdeljeni v razmerju 60 : 40 in jih je mogoče premikati po dolžini, ter s tem povečati prtljažni prostor.

Notranjost novega Jeepa Cherokee je na voljo v treh različicah, ki so jih navdihnili eksotični kraji z vsega sveta: Morocco, Vesuvio in Grand Canyon. Ekskluzivne funkcije dopolnijo notranjost novega Jeepa Cherokee ter navdušujejo voznike in sopotnike. Funkcionalnost je glavna značilnost notranjosti Jeepa Cherokee, ki ponuja veliko premišljenega prostora za shranjevanje. Dodelan in pokrit predalček nad sredinsko konzolo na vrhu instrumentne plošče za varno odlaganje majhnih predmetov. Sovoznikov sedež se povsem zloži in skriva prostor za shranjevanje pod sedalnim delom.

Novi Jeep® Cherokee je legendarni štirikolesni pogon ponesel še višje in ponuja tri inovativne štirikolesne pogonske sisteme za najboljšo štirikolesno zmogljivost v svojem razredu in v vseh voznih razmerah: enostopenjski in povsem elektronsko nadzorovani Jeep® Active Drive I, dvostopenjski Jeep® Active Drive II z vektoriranjem navora in reduktorjem ter Jeep® Active Drive Lock z vsemi funkcijami pogona Jeep® Active Drive II, ki sta jim dodana še zapora zadnjega diferenciala in nadzorni sistem Selec-Terrain (na voljo samo pri modelih Trailhawk).

Jeepa Cherokee poganja dvolitrski turbodizelski motor Multijet II in 3,2-litrskim bencinski šestvaljnik Pentastar. Učinkoviti turbodizelski motor je na voljo v dveh različicah: 103 kW (140 KM) ali 125 kW (170 KM), obe pa razvijeta 350 Nm navora. Različica dvolitrskega motorja s 125 kW (170 KM) ima povsem nov 9-stopenjski samodejni menjalnik, različica motorja s 103 kW (140 KM) pa ima 6-stopenjski ročni menjalnik. Obe različici dvolitrskega turbodizelskega motorja vključujeta tudi tehnologijo Stop&Start, ki zniža porabo goriva in izpust CO2. 3,2-litrski šestvaljni bencinski motor Pentastar z 200 kW (272 KM) razvije 315 Nm navora ter ima 9-stopenjski samodejni menjalnik.

Varnost je bila na prvem mestu pri razvoju novega Jeepa Cherokee. Ponuja več kot 70 varnostnih funkcij iz serijske in dodatne opreme: 7 varnostnih blazin v serijski opremi (večstopenjske za sprednje sedeže, bočne, okenske in bočna za voznikova kolena), elektronski nadzor stabilnosti (ESC) s sistemom za preprečevanje prevračanja vozila (ERM) in zavornim sistemom ABS z umerjanjem za terensko vožnjo. K večji varnosti, med drugim, prispevajo tudi inovativni sistem za opozarjanje pred čelnim trčenjem z ublažitvijo trka, sistem za pomoč pri bočnem in pravokotnem parkiranju ParkSense®, prilagodljivi tempomat (ACC) s funkcijo Stop&Go, sistem Lanesense za opozarjanje ob nenamerni menjavi voznega pasu, sistem za spremljanje mrtvih kotov in preverjanje prostora za vozilom. Vse to je Jeepu Cherokee lani prineslo 5 zvezdic na preskusu Euro NCAP in skupno oceno 83/100. Organizacija Euro NCAP je Cherokeeju podelila tudi izbralo za najboljšega v kategoriji majhnih terenskih vozil s štirikolesnim pogonom za leto 2013. To priznanje se podeljuje vozilom, ki so med letom na preskušanju dosegli najvišjo oceno v svojem razredu. Ta velika priznanja potrjujejo usmerjenost blagovne znamke Jeep v zaščito potnikov in udeležencev v prometu ter podkrepi dejstvo, da nova generacija vozil Cherokee ustreza vsem mednarodnim varnostnim standardom. Novi Jeep® Cherokee je lani v Združenih državah Amerike prejel še eno ugledno priznanje: najvišjo oceno v vseh štirih preskusih ameriškega zavarovalnega zavoda za varnost na avtocestah (IIHS) v izboru za najvarnejše vozilo.

Jeep® Cherokee ima premišljene najsodobnejše tehnološke rešitve in funkcije, ki so intuitivne, preproste za uporabo ter ponujajo največjo mero udobja, informacij in razvedrila med vožnjo. Brezžična polnilna ploščica je kot del dodatne opreme skrita v zgornjem predalu sredinskega naslona za roko in omogoča brezžično polnjenje pametnih telefonov. Nova, nastavljiva instrumentna plošča s 3,5 ali 7-palčnim potovalnim računalnikom s TFT zaslonom, ki si ga voznik prilagodi tako, da prejema informacije in sporočila vozila v želeni obliki, hkrati pa se lahko povsem osredotoči na vožnjo.

Napredni sistem Uconnect® z multimedijskim nadzornim središčem je v standardni opremo v modelih Limited in Trailhawk in jasno prikaže vse informacije, ki so potrebne za vožnjo in vozno udobje. Za največjo mero varnosti in nadvse preprosto uporabo lahko voznik s sistemom Uconnect® prilagodi zvok, klimatsko napravo, gretje/hlajenje sedežev in drugo – prek zaslona na dotik, kontrolnikov pod zaslonom na dotik ali govornih ukazov.

Uporabniku prijazni 8,4-palčni barvni zaslon na dotik (z navigacijo) je na voljo pri vseh modelih. Jeep® Cherokee poleg naprednega sistema Uconnect® z 8,4-palčnim zaslonom ponuja v sklopu serijske opreme pri modelu Longitude multimedijsko nadzorno središče s 5-palčnim zaslonom na dotik, ki je nameščeno v sredinski konzoli ter je intuitivno in preprosto za uporabo. Za največjo mero zadovoljstva in udobja med vožnjo je na voljo še vrhunski 506-vatni zvočni sistem Alpine z devetimi zvočniki in nizkotonskim zvočnikom.

Zahvaljujoč odličnemu sodelovanju blagovnih znamk Jeep® in Mopar® je na voljo več kot 100 izdelkov dodatne opreme, med katerimi izstopa oprema za izvirni sistem upravljanja prtljage, ki maksimalno izkoristi prtljažnik v novemu Jeepu Cherokee.

Novi Jeep® Cherokee 2.0 Multijet 16v 140 Longitude je na voljo že za 29.990 EUR.