Jeep Cherokee: 44 let izvirnih modelov v avtomobilski industriji

21 September 2018

Le malo imen v zgodovini znamke Jeep je legendarnejših in vzbujajo več čustev kot Cherokee. To je ime, ki predstavlja 44 let zgodovine in skoraj štiri milijone prodanih avtomobilov po svetu.

Šarmantna sicilijanska pokrajina, ki trenutno gosti mednarodno medijsko predstavitev novega modela Jeep Cherokee, je najprimernejše mesto za predstavitev zgodovine tega modela. Tako kot drugi modeli družine Jeep, je tudi Cherokee nastal na osnovi ključnih vrednot znamke – strast, pristnost, pustolovski duh in svoboda. Že od samega začetka pa kaže tudi samosvoj značaj in edinstven duh inovacij. Vse to je pripomoglo k temu, da je ta model uveljavil segment srednje velikih SUV vozil in ga naredil za največjega, saj prodaja beleži kar dvanajst milijonov vozil letno.

Sledi zgodba o legendarnem razvoju tega avtomobila, ki navdušencem znamke Jeep omogoča sanjarjenje v vsakem kotičku sveta.

Prva generacija (1974–1983)

Ko je bila leta 1974 predstavljena prva generacija modela Jeep Cherokee (SJ), so bili ciljna skupina mladi navdušenci nad vozili s štirikolesnim pogonom, ki jim manjša in manj praktična serija CJ ni več zadostovala. To so bili navdušenci, ki so verjetno že imeli družine, a so še vedno želeli uživati v naravi. Jeepovi oblikovalci i in inženirji so ustvarili vozilo z mislijo na voznike serije CJ, ki so si želeli večjega in zaprtega vozila, ki bi omogočalo tako pustolovsko vožnjo za družino kot vožnjo do trgovine. Osnova za model Cherokee iz leta 1974 je bil Wagoneer, na začetku je bila na voljo le dvovratna različica.
Ta športni dvovratnik je bil opremljen z revolucionarnim sistemom štirikolesnega pogona Quadra-Trac, ki je samodejno prilagajal oprijem z uporabo edinstvenega sistema tretjega diferenciala za nadzor zdrsa, ki je nenehno preverjal oprijem vseh štirih koles.
Novost v zgodovini družine Cherokee je leta 1977 dodana štirivratna različica, s tem je avtomobil postal uporaben tako za vsakodnevno vožnjo na delo kot za družinski pobeg v neznano.  Modeli »Base«, »Wide-Body«, »S« in »Chief« so omogočali, da si je vsak, ki si je zaželel udobnih in dobrih pustolovščin, lahko izbral ustrezen model. Leta 1978 je prišel model z opremo »Levi Edition«, pri katerem so kupci lahko izbrali oblazinjenje sedežev, ki je posnemalo vzorec svetovno znanih modrih hlač iz džinsa Levi-Strauss.
Cherokee si je do leta 1980 že utrl svojo pot in postal prepoznaven kot najuporabnejši SUV na trgu. Čvrsta zasnova, prostornost in udobje za šest potnikov so postale lastnosti idealnega vozila tako za vožnjo po prostranstvih kot po mestu v vseh vremenskih in voznih razmerah. Serijska oprema je med drugim vključevala popolnoma sinhroni 4-stopenjski menjalnik s kratkimi prestavnimi razmerji, prednji pesti s prostim tekom in prednji stabilizator. Model Cherokee SJ so izdelovali do leta 1983, nasledil ga je model Cherokee XJ.

Druga generacija (1984–2001)

Druga generacija modela Cherokee, ki je bila predstavljena leta 1984, imenovala se je tudi XJ, je popolnoma spremenila trg SUV vozil. Glavna značilnost modela XJ je bil hibridni okvir s samonosno karoserijo, kar je vozilu omogočalo izredno togost, nižjo težo in nižjo porabo goriva. Novost je bilo tudi prednje vzmetenje Quadra-Link, ki je ohranilo trpežnost toge prednje preme, obenem pa je izboljšalo vozne lastnosti in naredilo vožnjo prijetnejšo. Vzmetenje je bilo sestavljeno robotsko, kar je izboljšalo montažo in končno obdelavo. Čeprav je bilo vozilo za pol tone lažje od predhodnika, 10 centimetrov nižje, 15,2 centimetra ožje in kar 53,3 centimetra krajše, je serija XJ ohranila kar 90 odstotkov prostornosti. Ta model Cherokee je ustvaril razred srednje velikih SUV vozil in je bil kar sedemnajst let vodilni model po prodaji v segmentu kompaktnih SUV-jev.
Oddaljenost od tal 29,7 centimetra, 28,4-stopinjski vstopni kot, 31,2-stopinjski izstopni kot, izbira med dvo- in štirikolesnim pogonom, pogonska sistema SelecTrac in ročno vklopljiv CommandTrac,štiri vrata – vse to je modelu Cherokee omogočilo, da je vrsto let kraljeval v svojem razredu.
Model Cherokee XJ je v Evropo prišel v začetku leta 1985, različica z volanom na desni pa je bila v Združenem kraljestvu predstavljena leta 1993.

Tretja (2002–2007) in četrta generacija (2008–2013)

Tretja generacija (KJ) je zamenjala serijo XJ, potem pa jo je nadomestila četrta generacija (KK) modela. Obe generaciji sta bili v Severni Ameriki na voljo pod imenom Liberty, v Evropi pa pod imenom Cherokee.
Serija KJ je bila v izdelavi od leta 2002 do 2007, to pa je bil prvi Jeep s posamično vpetim sprednjim vzmetenjem od predstavitve modela Wagoneer iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Na voljo so bili paketi opreme »Limited«, »Renegade« in »Sport«, opremljeni pa so bili z nestalnim (Select-Trac) ali stalnim (Command-Trac) sistemom štirikolesnega pogona.
Četrta generacija (od leta 2008 do 2013) modela Cherokee (KK) je bila predstavljena leta 2008. Ta generacija modela Cherokee je bila na voljo z dvema osnovnima paketoma opreme – »Sport« in »Limited« –, da pa bi zadovoljili potrebe kupcev, je bilo na voljo tudi nekaj posebnih različic, med drugim »Renegade«, »Latitude«, »Arctic« in »70th Anniversary«.

Peta generacija modela Jeep Cherokee (2014 do danes)

V Evropi je peta generacija modela Cherokee na voljo od leta 2014. Model, znan tudi pod imenom Cherokee KL, je prvo vozilo Jeep, zasnovano na platformi Compact U.S. Wide (CUS-wide), ki je bila razvita v sodelovanju med Chryslerjem in Fiatom. Na voljo je v štirih paketih opreme (»Sport«, »Longitude«, »Limited« in v popolnoma novi opremi modelov Jeep za brezpotja »Trailhawk«), je tudi prvi štirikolesno gnani model Cherokee z možnostjo izklopa zadnje osi, kadar štirikolesni pogon ni potreben, je prvi srednje velik SUV z 9-stopenjskim samodejnim menjalnikom in prvi avtomobil, opremljen z več načini štirikolesnega pogona, med drugim Active Drive I, Active Drive II in Active Drive Lock, kar postavlja nova merila pri vožnji po brezpotjih.
Novi in osveženi Jeep, ki je zdaj na voljo v Evropi, je najzmogljivejše vozilo v svojem razredu – je vozilo, ustvarjeno, da gre kamorkoli in zmore karkoli, obenem pa ponuja najvišjo stopnjo varnosti, uporabnosti in zmogljivosti.  Vozilo se počuti doma tako med vožnjo po mestu kot na pustolovščinah po brezpotjih, zahvaljujoč svoji funkcionalnosti in neprimerljivim zmogljivostim štirikolesnega pogona, vse to pa je združeno z najnovejšo tehnologijo za vodljivost na cesti, udobje, zabavo, varnost, priročnost in zaščito.
Osvežena podoba modela Cherokee kaže premijsko osebnost znamke, hkrati pa ostaja zvesta legendarni Jeepovi obliki. Prenovljena je sprednja maska z LED lučmi, značilni pokrov motorja, ki posnema slap, ima novo lahko zasnovo iz aluminija, prenovljena so tudi prtljažna vrata s sodobnim in značilnim videzom.
V notranjosti je na voljo vrsta uporabniku prijaznih tehnologij za več udobja, boljšo povezljivost in varnost potnikov, vse je izdelano iz vrhunskih prvovrstno obdelanih materialov z občutkom za podrobnosti.