Jeep® Avenger osvojil naziv Evropski avto leta 2023

17 January 2023

  • Jeep® Avenger je prvo vozilo znamke Jeep, ki je osvojilo ta prestižni naziv.
  • Kompaktni B-SUV je zmagal po odločitvi 57 sodnikov iz 22 držav.
  • Prvo povsem električno vozilo znamke Jeep je prejelo 328 točk, 87 več od najbližjega tekmeca.
  • Zmagovalni SUV znamke Jeep, zasnovan in izdelan v Evropi, so razvili, da bi zadovoljil potrebe evropskih kupcev.
  • Avenger je prvo izmed štirih povsem električnih vozil znamke Jeep, ki bodo na evropskem trgu na voljo do leta 2025.
  • Ekskluzivno različico Opening Edition novega modela Jeep Avenger, prvega električnega SUV-ja znamke Jeep, je v Sloveniji odslej mogoče prednaročiti prek spletnega obrazca.

Novi Jeep® Avenger, prvo popolnoma električno vozilo (BEV) znamke, je osvojilo naziv Evropski avto leta 2023 (Car of the Year 2023).

Kompaktni Jeep Avenger segmenta B-SUV je prvo vozilo znamke Jeep, ki je v 60-letni zgodovini tekmovanja osvojilo ta prestižni naziv.

Avenger je prišel v ožji izbor skupaj s šestimi drugimi finalisti: Kia Niro, Nissan Ariya, Peugeot 408, Renault Astral, Subaru Solterra/Toyota bZ4X in Volkswagen ID Buzz.

Zmagovalec je bil izbran z glasovanjem, v katerem je sodelovalo 57 strokovnih sodnikov iz 22 držav, ki skupaj sestavljajo neodvisno žirijo, sestavljeno iz devetih avtomobilističnih revij. Avenger je prejel 328 točk in 21 najboljših ocen ter na koncu osvojil 87 točk več od najbližjega tekmeca. Sodniki iz 21 držav so Avengerja uvrstili na eno izmed prvih treh mest.

Rezultat je bil razglašen na svečanem dogodku na bruseljskem avtosalonu v Belgiji prejšnji petek, 13. januarja.

Søren W. Rasmussen, novi predsednik žirije za izbor evropskega avta leta je ob tem izjavil:

»Jeep Avenger je zasluženo zmagovalec izbora za avto leta. Na prepričljiv način odraža čas, v katerega je vstopil v avtomobilski svet, in s svojim dizajnom izžareva veliko spremembo, s katero se sooča legendarna znamka. Jeep Avenger je pravi Evropejec in ima toliko dobrih lastnosti, da je navdušil žirijo. Avto leta 2023. Čestitamo!«

»Počaščeni smo in ponosni smo, da je ta cenjena žirija evropskih avtomobilističnih strokovnjakov za evropski avto leta izbrala prvi povsem električni SUV znamke Jeep,« je rekel Christian Meunier, izvršni direktor znamke Jeep.

»To je prvič, da se je znamka Jeep uvrstila v finale in zmagala na tem tekmovanju, kar kaže na pomembnost modela Jeep Avenger pri naši globalni strategiji elektrifikacije med pomikanjem znamke proti vodilnemu mestu za brezemisijske SUV-je. Čestitamo vsem preostalim finalistom, tekmovanje je bilo napeto.«

Antonella Bruno, vodja znamke Jeep v Evropi, je dejala: »Avenger potrjuje zavezanost znamke Jeep evropskemu trgu in elektrifikaciji. Predstavlja pomemben korak v električnem razvoju znamke Jeep v Evropi, na čelu s ponudbo zmogljivih, povsem električnih vozil pravšnje velikosti za Evropo.«

Predstavitev vozila Jeep Avenger v Evropi označuje začetek naslednje faze elektrifikacije znamke Jeep – vala BEV – s štirimi povsem električnimi vozili, ki bodo prišla na trg do leta 2025. Do konca leta 2030 bodo vsa vozila znamke Jeep, ki bodo prodana v Evropi, 100-odstotno električna.

Novi Avenger je kompaktni SUV, ki je z dolžino štirih metrov umeščen v hitro rastoči segment B-SUV, drugi najhitreje rastoči segment vozil v Evropi po obsegu prodaje.

Je okreten in zmogljiv, vožnja pa je v užitek. Zahvaljujoč takojšnjemu navoru ponuja dinamično zmogljivost ter izstopa s tiho vožnjo. Novi SUV je za aktivne ljudi, ki želijo vozilo kompaktnih mer in z najsodobnejšimi tehnološkimi funkcijami.

Z dosegom do 400 km po ciklu WLTP in več kot 550 km po mestu*. Novi električni pogonski sklop združuje edinstven 400-voltni elektromotor s 115 kilovati moči in najvišjim navorom 260 Nm ter novo baterijo z uporabno kapaciteto 50 kWh. Novi Jeep Avenger je bil predstavljen 17. oktobra na pariškem avtomobilskem salonu. Takoj je vzbudil pozornost in bil deležen zelo pozitivnih komentarjev. Pohvalam je sledilo veliko zanimanje strank. V manj kot treh mesecih od začetka predhodnih rezervacij za ekskluzivni model Opening Edition (polno opremljena različica) je bilo prodanih več kot 8.000 primerkov – 60 % zunaj meja Italije.

Tudi slovenski kupci lahko odslej prek spletnega obrazca oddajo svoje prednaročilo.

 O znamki Jeep

Jeep je legendarna znamka vozil z več kot 80-letno zgodovino, ki prinaša zmogljivosti, izdelavo in vsestranskost, ki jo ljubitelji SUV vozil cenijo na svojih potovanjih. Znamka Jeep vabi, da živite življenje s polnimi pljuči, saj ponuja široko ponudbo vozil, ki lastnikom zagotavljajo občutek varnosti za samozavestno premagovanje vseh poti.

Modelno paleto Jeep sestavljajo Renegade, Renegade 4xe, Renegade e-Hybrid, Compass, Compass 4xe, Compass e-Hybrid; seznam pa zaokrožujejo Wrangler (zunaj EU), Wrangler 4xe in Gladiator. Legendarne terenske zmogljivosti vozil znamke Jeep so z uporabo elektrifikacije še izboljšane – v skladu z vizijo znamke o doseganju svobode brez emisij spreminjajo 4xe v novodobni 4×4.

*Poraba električne energije Jeep® Avenger v kWh/100 km: 15,9; emisije CO2 (g/km): 0. Vrednosti so določene na podlagi kombiniranega cikla po WLTP, kot jih je izmeril proizvajalec v preizkusih pred homologacijo, in se lahko po končni homologaciji spremenijo. Vrednosti so navedene za namene primerjave. Pomembno: dejanska poraba električne energije se lahko zelo razlikuje ter je odvisna od pogojev uporabe in različnih dejavnikov, kot so: dodatna oprema, pogostost električnega polnjenja glede na število prevoženih kilometrov, temperatura okolice, način vožnje, hitrost, skupna masa, uporaba nekatere opreme (klimatska naprava, ogrevanje, radijski sprejemnik, navigacijski sistem, luči itd.), vrsta in stanje pnevmatik, razmere na cesti, zunanje podnebne razmere itd.

Doseg vozila Jeep® Avenger s popolnoma električnim pogonom: 392–380 km. Vrednosti so določene na podlagi kombiniranega cikla po WLTP, kot jih je izmeril proizvajalec v preizkusih pred homologacijo, in se lahko po končni homologaciji spremenijo. 

Specifične in podrobne informacije o električnem dosegu vozila Jeep® Avenger in različnih dejavnikih, ki vplivajo na električni doseg, bodo na voljo takoj, ko bo vozilo homologirano in v prodaji.