Jeep® Avenger imenovan za najboljši družinski SUV na podelitvi nagrad »Svetovni avto leta po izboru žensk« (WWCOTY)

17 February 2023

  • Novi, popolnoma električni Jeep®Avenger je imenovan za najboljši družinski SUV v izboru »Svetovni avto leta po izboru žensk« ( WWCOTY – Women’s World Car of the Year)« za leto 2023.
  • 63 članic žirije izbora WWCOTY iz 45 držav je izmed 12 družinskih SUV-jev za najboljšega izbralo Jeep Avenger.
  • Žirija je pri Avengerju pohvalila njegovo »uspešno zasnovo in izvrstne terenske zmogljivosti« ter »predanost prihodnosti, ki jo kupci cenijo«.
  • Jeep® Avenger se je tako, skupaj z ostalimi zmagovalci posameznih kategorij, uvrstil v finale izbora za Svetovni avto leta po izboru žensk, ki bo razglašen 8. marca, na mednarodni dan žena.
  • Zasnovan in izdelan v Evropi, Jeep Avenger vstopa v B-SUV segment, in je prvo popolnoma električno vozilo (BEV) znamke Jeep®.

Novi, popolnoma električni Jeep Avenger je pritegnil medijsko pozornost še pred svojim prihodom na  evropski trg. Na letošnjem, že 13. izboru za Svetovni avto leta po izboru žensk (WWCOTY), ga je mednarodna žirija avtomobilskih novinark iz 45 držav, med 12-imi drugimi družinskimi SUV-ji izbrala za zmagovalca kategorije »Družinski SUV«.

Izvršna predsednica izbora WWCOTY Marta García je ob razglasitvi nagrajenca izjavila: »Jeep Avenger je zasluženo zmagovalec svoje kategorije. Po eni strani je naslednik vseh legendarnih lastnosti znamke Jeep, a je hkrati tudi v celoti posodobljen s 100-odstotno električnim pogonom. Predstavlja predanost prihodnosti, ki jo kupci cenijo.«

Izbor za Svetovni avto leta po izboru žensk predstavlja edino žirijo za podeljevanje avtomobilskih nagrad na svetu, ki jo sestavljajo izključno avtomobilske novinarke. Vozila v izboru natečaja WWCOTY ocenjujejo po odličnosti v posameznih segmentih. Članice žirije pri glasovanju upoštevajo vidike, kot so varnost, kakovost, cena, zasnova, enostavnost vožnje, prednosti in okoljski odtis. Letos je bilo odločanje članic žirije pod vtisom razvoja industrije k učinkovitejšim in bolj trajnostnim modelom. Avenger je žirijo navdušil z »uspešno zasnovo in izvrstnimi terenskimi zmogljivostmi« ter nizkim okoljskim odtisom.

»Navdušeni in počaščeni smo, da je mednarodna žirija avtomobilskih novinark za dobitnika te pomembne nagrade izbrala novi, popolnoma električni SUV znamke Jeep,« je povedal Christian Meunier, izvršni direktor znamke Jeep. »Članicam žirije bi se želel zahvaliti za njihovo priznanje. Model Jeep Avenger igra ključno vlogo pri naši globalni strategiji elektrifikacije na poti znamke postati vodilna med brezemisijskimi SUV-ji.«

Novi Avenger je kompaktni SUV, ki je z dolžino štirih metrov umeščen v hitro rastoči B-SUV segment, drugi najhitreje rastoči segment vozil v Evropi po obsegu prodaje. Namenjen je aktivnim ljudem, ki iščejo SUV kompaktnih mer z veliko prostora in možnostmi za shranjevanje predmetov. Avenger je bil že od začetka zasnovan in izdelan kot vozilo znamke Jeep, ter pooseblja njen značaj v obliki kompaktnega SUV-ja z edinstveno kombinacijo zmogljivosti, sloga, funkcionalnosti in tehnologije.

Električni doseg do 400 km po ciklu WLTP in več kot 550 km po mestu. Novi električni pogonski sklop združuje edinstven 400-voltni elektromotor s 115 kilovati moči in najvišjim navorom 260 Nm ter novo baterijo s kapaciteto 54 kWh.

Predstavitev vozila Jeep Avenger v Evropi označuje začetek naslednje faze elektrifikacije znamke Jeep – val BEV – s štirimi povsem električnimi vozili, ki bodo prišla na trg do leta 2025. Do konca leta 2030 bodo vsa vozila znamke Jeep, ki bodo prodana v Evropi, 100-odstotno električna.

Jeep Avenger, ki je bil predstavljen na pariškem avtomobilskem salonu 2022, je že osvojil naslov Evropski avto leta 2023. V prednaročilu so prodali že več kot 12.000 vozil.

Svetovni avto leta po izboru žensk

Izbor za Svetovni avto leta po izboru žensk predstavlja edino žirijo za podeljevanje avtomobilskih nagrad na svetu, ki jo sestavljajo izključno avtomobilske novinarke. Leta 2009 ga je ustanovila novozelandska avtomobilistična novinarka Sandy Myhre. Trenutno deluje kot častna predsednica, medtem ko je izvršna predsednica Marta García.

Ta edinstveni izbor želi prepoznati najboljše avtomobile leta ter dati glas ženskam v avtomobilskem svetu. Kriteriji za glasovanje temeljijo na podobnih načelih, kot jih imajo vozniki pri izbiri avtomobila. Članice žirije ne izbirajo »ženskega avtomobila«, saj takšna kategorija pri avtomobilih ne obstaja. Pri glasovanju članice žirije, med drugim, upoštevajo vidike, kot so varnost, kakovost, cena, zasnova, lahkotnost vožnje, prednosti in okoljski odtis.

O znamki Jeep

Jeep je legendarna znamka vozil z več kot 80-letno zgodovino, ki prinaša zmogljivosti, izdelavo in vsestranskost, ki jo ljubitelji SUV vozil cenijo na svojih potovanjih. Znamka Jeep vabi, da živite življenje s polnimi pljuči, saj ponuja široko ponudbo vozil, ki lastnikom zagotavljajo občutek varnosti za samozavestno premagovanje vseh poti.

Modelno paleto Jeep sestavljajo Avenger, Renegade, Renegade 4xe, Renegade e-Hybrid, Compass, Compass 4xe, Compass e-Hybrid; seznam pa zaokrožujejo Wrangler (zunaj EU), Wrangler 4xe in Gladiator. Legendarne terenske zmogljivosti vozil znamke Jeep so z uporabo elektrifikacije še izboljšane – v skladu z vizijo znamke o doseganju svobode brez emisij spreminjajo 4xe v novodobni 4×4.